Raamfolie aanbrengen.

 

U heeft raamfolie gekocht en nu wilt u de raamfolie aanbrengen op het raam. Helemaal niet moeilijk, iedereen kan het. Of het nu het aanbrengen van statisch hechtende folie, het aanbrengen van zelfklevende raamfolie of het aanbrengen van zonwerende folie is. Raamfolie is makkelijk te bewerken. Of u nu de raamfolie puur voor decoratie wilt, tegen inkijk maar met maximale lichtinval of raamfolie in verschillende vormen / figuren tegen het raam wilt, het is allemaal mogelijk. Hieronder staat een stappenplan en handige tips voor het aanbrengen van raamfolie.

Benodigdheden voor het aanbrengen van raamfolie:

 • Rolmaat, liniaal, waterpas.
 • Spatel eventueel een bankpas, ramenwisser, theedoek. 
 • Viltstift (niet watervast) of afplaktape.
 • Hobbymes / stanleymes.
 • Spons, plantenspuit met water.

 

 

1. Maak het raam goed schoon en vetvrij.

 

 

Voordat u de raamfolie aanbrengt op het raam, dient eerst de ruit aan de binnenzijde grondig schoon- en vetvrij gemaakt te worden. Raamfolie, met name statisch hechtend raamfolie, hecht beter wanneer de ruit schoon en vetvrij is. Bovendien voorkomt u zo ook dat er vuil en stofdeeltjes tussen het raam en folie zichtbaar is. U kunt bijvoorbeeld het raam goed schoon- en vetvrij maken door middel van warm water met een klein scheutje B-Clean of St Marc.

 

2. Bepalen van en aftekenen van de bovenlijn.

 

 

Bepaal voor u zelf eerst hoe hoog de raamfolie op het raam dient te komen. Teken daarna met behulp van een niet-watervaste stift en een waterpas de bovenlijn aan de buitenkant op de ruit. Zo kunt u eenvoudig in de volgende stappen de raamfolie recht op het raam aangebracht krijgen. De bovenlijn kunt u daarna omdat u hem aan de buitenkant op de ruit heeft getekend eenvoudig wegzemen.

Tip! Als de raamfolie echt als anti-inkijk gebruikt gaat worden, breng dan een baan raamfolie aan tussen de 1.40m en 1.80m hoogte. Het is ook een idee om dit even met twee personen te bepalen. Laat iemand bijvoorbeeld buiten op de stoep of weg naar binnen kijken en bepaal met elkaar de hoogte.

 

3. Bepaal de breedte van de te plaatsen raamfolie.

 

 

Veel mensen plaatsen de raamfolie over de volledige breedte van het raam. Er kan ook gekozen worden om de raamfolie niet over de volle breedte aan te brengen, maar aan weerszijden een strook open te laten van bijvoorbeeld 1 a 2 cm. Indien u dit wilt, teken dan aan de buitenkant van de ruit een verticale lijn aan weerszijden.

Vooral voor de statische raamfolie adviseren wij aan weerszijde kanten minimaal 0,5 cm open te laten. Dit zodat de statische folie niet gaat opkrullen in de hoeken.

 

4. Snijd de raamfolie op maat.

 

 

Snijd of knip de raamfolie op maat door middel van een afbreekmes en een spatel/suwidestrijker op een snijmat of snijplank.
Als u de raamfolie over de volledige breedte van het raam wilt, adviseren wij u de raamfolie 1 a 2 cm breder te houden dan opgemeten. Zo weet u zeker dat de raamfolie breed genoeg is en bovendien kunt u eenvoudig met een hobbymes het teveel aan raamfolie eenvoudig wegsnijden. Dit ook omdat kozijnen e.d. niet altijd helemaal recht zijn en u hierdoor eventueel een naad voorkomt.
Als u kiest om 1 a 2 cm aan weerszijden open te laten, dan moet u de raamfolie precies op maat snijden/knippen.

 

 

5. Maak de binnenkant van de ruit nat.

 

 

Maak de binnenkant van de ruit nat met water met behulp van bijvoorbeeld een plantenspuit.

Statisch raamfolie:
Gebruik voldoende water om er voor te zorgen dat statisch hechtende raamfolie goed kan hechten tegen uw raam. Dit type raamfolie hecht zoals de naam al zegt door statische elektriciteit in combinatie met water.

Zelfklevende raamfolie (raamfolie met kleeflaag /  plakfolie):
Een voordeel als u uw raam nat maakt, is dat u de folie nog enigszins kan schuiven over het raam als het een klein beetje scheef geplakt wordt. Ook als u net begint de folie te plakken, kunt u deze dan nog van het raam krijgen als het niet helemaal goed gaat met aanbrengen.

 

 

6. Verwijder de beschermlaag en breng de raamfolie aan.

 

 

U kunt de beschermlaag van de raamfolie in een hoek los krijgen door met uw duim over   de punt van een hoek te peuteren. Begin met een hoek die bovenaan het raam aangebracht wordt.

Tip: Bij statisch en zonwerend raamfolie is het soms moeilijk om de beschermlaag van de raamfolie af te krijgen. Pak 2 kleine stukjes plakband en plak die in weerszijden in de hoek. Trek voorzichtig de plakbandjes uit elkaar en de beschermlaag zal loskomen van de raamfolie.

Verwijder een klein stukje van de beschermlaag (ca 8 tot 10cm) en duw de raamfolie tegen het raam / ruit. Begin met aanbrengen van de raamfolie in een bovenhoek en ga rustig verder. Zorg dat de bovenkant en zijkant samenvallen met de afgetekende lijnen. Zorg ervoor dat het geheel strak tegen het raam komt. Doordat er een waterfilm zich tussen het raam en de raamfolie bevindt, is de folie nog eenvoudig te verschuiven. Bij statisch raamfolie is het nog eenvoudiger. Omdat de folie geen kleeflaag heeft kun je dit keer op keer opnieuw aanbrengen.

Tip: Verwijder bij met name zelfklevend raamfolie nooit meteen de gehele beschermlaag. De kans is groot dat de folie aan elkaar gaat kleven, en bij het uit elkaar halen zullen er kreuken ontstaan.

Tip: Als er grote oppervlakten met raamfolie aangebracht moeten worden, dan is het handig als er iemand bij is die u kan helpen.

 

 

7. Strijk overtollig water onder de raamfolie weg.

 

 

Als de raamfolie goed op zijn plaats zit, dient de overmaat aan water weggestreken te worden met behulp van een spatel, ramenwisser, bankpasje of een theedoek. Doe dit bij voorkeur vanuit het midden naar de zijkanten toe, dit voorkomt luchtbelletjes. Zorg ervoor dat de raamfolie niet meer verschuift. Het geheel kan er iets gekleurd en bobbelig uitzien, maar als het water door verdamping verdwenen is, zal het een strak geheel zijn.

Tip: Mocht het toch zo zijn dat er na enkele weken nog steeds kleine luchtbelletjes zitten, dan kunt u deze met een naald doorprikken zodat de lucht tussen de folie en het raam weg kan.

 

 

8. Snijd overbodig raamfolie weg.

 

 

Snijd het overtollige raamfolie weg (indien dat er is) met een hobbymes of het mesje. Als de raamfolie opgedroogd is en de folie goed vastzit, kunt u eventuele figuren teksten loshalen met behulp van een hobbymes.

 

 

9. Overige Tips.

 • Neem rustig de tijd voor het aanbrengen van de raamfolie.
 • Onregelmatigheden in de raamfolie verdwijnen vanzelf (binnen een paar maanden).
 • Als de onregelmatigheden verdwenen zijn, kunt u de folie reinigen.
 • Gebruik bij het reinigen geen harde en of scherpe voorwerpen.
 • Pas op! voor zandkorrels en oude verharde rubbertrekkers!
 • Scherpe schoonmaakchemicaliën worden afgeraden.

 

Zoeken

Winkelmandje

0 artikel(en)
Transportkosten:  € 9.00

(tot 10kg, graag in overleg bij bestellingen boven de 10kg)

 

Boven de € 75,- GEEN verzendkosten!

 

Verzending naar buitenland op aanvraag
Blijf op de hoogte via:

     Follow boerverf on Twitter Follow boerverf on Twitter