Tips

 

 

Loodlijn maken

Behang moet wel recht op de wand. Teken daarom met potlood met behulp van een touwtje met daaraan een zwaar voorwerp een kaarsrechte startlijn. 53 cm vanuit de hoek op de wand waar langs u de eerste baan plakt. De rest volgt vanzelf. Wilt u de banen horizontaal plakken, bijvoorbeeld van brede liggende strepen, teken dan een horizontale startlijn met behulp van een waterpas en een lange rechte liniaal. Neem in een scheef huis geen streepjesbehang. Dat gaat mis bij de aansluiting van kozijnen en hoeken.

 

smeer de banen in met behanglijm en lijmkwast. (of bij vliesbehang: smeer de muur in met de lijm) Zorg dat u de juiste lijm voor het juiste behang gebruikt. Insmeren vanuit het midden naar de zijkanen. Sla het behang aan boven en onderzijde dubbel, om het plaksel in te laten trekken, en rol op. Doe dit bij 3 banen. Bij hardvinyl doet u er goed aan om de rolletjes heel strak te maken. Zo kan de lijm aan de randen niet opdrogen, dit zou kunnen zorgen voor openstaande randen op uw muur. Laat het behang inweken volgens de aanbevolen tijd op de verpakking. Als u behang te lang laat inweken, droogt de lijm soms al op. Dan kleven de banen aan elkaar! Wat ook kan gebeuren is dat het papier te zacht wordt en snel scheurt. Wees altijd voorzichtig met natte banen.

 

Plakrichting

Vroeger werd bijna al het behang de randjes over elkaar heen geplakt. Hierdoor kreeg je nooit een naad, maar een schaduwrand. Uit dit oogpunt geven we aan dat bij het behangen altijd van het raam af gewerkt wordt. U begint bij de lichte kant ( de raamkant) van de muur en werkt naar de donkere kanten van de kamer toe. Daardoor valt het licht in de behangnaden, zodat deze nauwelijkes opvallen. Zou u het andersom doen, dan zorgt schaduw ervoor dat de naden extra zichtbaar zijn. Tegenwoordig is behang vaak dik en/of gedessineerd en zou het patroon niet aansluiten als u over elkaar plakt. Daarom worden behangbanen tegen elkaar geplakt. U begrijpt dat het wel eens gebeurt dat er een naadje zichtbaar wordt. Zo'n naadje valt veel minder op als de ondergrondkleur ongeveer hetzelfde is als de behangkleur. Daarom adviseren wij om de ondergrond voor te kleuren, zodat dit probleem voorkomen wordt.

 

Het plakken

Plak de bovenste helft van baan 1 precies tegen de loodlijn. Laat aan de bovenkant 2 cm uitsteken, die snijd u later af. Wrijf met de suwidestrijker/spatel of de behangborstel het behang tegen de wand, wanuit het midden naar de zijkanten. Zo 'masseert'u de luchtbelletjes onder het behang weg. Wrijf de onderste helft van het behang op dezelfde manier vast. En snij het overtollige behang langs plafond en plint weg met een vlijmscherp breekmesje en behangliniaal. Ga nu door met de volgende banen. Plak de banen tegen elkaar. Doe een muur met ramen het laatst. Waarschijnlijk kunt u alle restbanen van de overige muren gebruiken bij het beplakken van de muur onder en boven de ramen.

 

Om het hoekje

Bij een uitwendige hoek kunt u gewoon om de hoek heen plakken. Bij een inwendige hoek drukt u het behang in de hoek goed aan met een behangliniaal. En zorgen dat hij een oversteek heeft van 2 cm om de hoek.

 

Behangen zonder tafel?

De nieuwe generatie behang word gemaakt met een rug van vlies. Het word 'smartpaper' of vliesbehang genoemd. Hierbij is het mogelijk om de muur eerst in te smeren met het plaksel, waarna het behang zo tegen de muur aan geplakt kan worden. Dit werkt veel eenvoudiger dan inweken en heeft u eigenlijk geen behangtafel meer nodig! Het insmeren van het behang op de behangtafel geeft vaak wat geknoei en dat word nu voorkomen. Een ander voordeel van dit vliesbehang is dat het vaak makkelijk weer van de muur af te trekken is. Dus zonder stoomapparaat of afweekmiddel.

 

Problemen

Als het behang bobbelt en dit niet wil wegtrekken, kunnen er meerdere problemen zijn. Het behang kan niet lang genoeg ingeweekt zijn (waardoor het op de muur nog verder uitrekt). De muur kan zuigend zijn geweest, waardoor de lijm in de muur trok en niet meer als kleeflaag fungeert. Dan komt er op die plek een luchtbel. Om zo'n luchtbel weg te werken zou u of een klein gaatje kunnen maken d.m.v een stanlymesje een sneetje in te maken en er lijm achter te spuiten of met een mesje een nette kruis te zette en de flappen open te trekken en alsnog wat lijm op de achterkant te doen en de flappen weer terug plakken.

 

De naadjes laten los en gaan uitstaan. In dat geval kan het behang verkeerd zijn ingeweekt of niet goed genoeg ingesmeerd. De lijm zal ldan al opgedroogd zijn aan de reandjes voordat het opgeplakt word en dan plakt het niet meer. Met wat behangranden lijm kan er met een klein kwastje wat lijm op de los zittende randjes gedaan worden.

 

 

Zoeken

Winkelmandje

0 artikel(en)
Transportkosten:  € 9.00

(tot 10kg, graag in overleg bij bestellingen boven de 10kg)

 

Boven de € 75,- GEEN verzendkosten!

 

Verzending naar buitenland op aanvraag
Blijf op de hoogte via:

     Follow boerverf on Twitter Follow boerverf on Twitter