Welke afwerking kiezen?

 

Watergedragen of terpentine gedragen verf?

 

Al vele jaren wordt er met terpentine gedragen verf gewerkt, dit heeft zijn voor- en nadelen.

De verf is makkelijk verwerkbaar en vloeit erg mooi wat zorgt voor een strak eindresultaat. Over het algemeen is deze verf goed reinigbaar. De nadelen zijn de vieze geur, dit vanwege de oplosmiddelen die er in zitten. Daarnaast is het ook slecht voor de gezondheid en voor het milieu.

 

Sinds 2010 is er door de wet bepaald dat er minder oplosmiddelen in de verf mogen zitten, waardoor ze minder schadelijke stoffen bevatten. Als u wilt gaan schilderen met een (gebroken) witte kleur, dan is het raadzaam om met een watergedragen verf te gaan schilderen. Dit in verband met de verkleuring die optreed bij terpentine gedragen lakken. Juist waar daglicht niet of nauwelijks kan komen wordt de verf aanzienlijk geler.

 

Watergedragen lakken zijn daarentegen reukloos, beter voor het milieu en beter voor uw gezondheid. De verwerking ervan is wel even anders, er moet sneller gewerkt worden, omdat de verf een snellere oppervlakte droging heeft. Dit houdt in dat u de verf moet opzetten, nastrijken en/of rollen en afblijven! Blijft u er te lang in door werken dan trekt u de verf als het ware open en krijgt u geen strak eindresultaat. Echter, met wat oefening en de juiste materialen is met watergedragen verf ook een uitstekende resultaat te verkrijgen.

 

 

Glansgraad

 

Welke glansgraad u moet kiezen hangt af van uw persoonlijke keuze of van het gewenste effect dat u wilt behalen. Bij een hoogglanslak zijn oneffenheden in de ondergrond beter zichtbaar. Het is wel, hoe meer glans hoe beter reinigbaar de verf is. Dan is er nog keus tussen zijdeglans en mat (mat is alleen verkrijgbaar in watergedragen verf). Zijdeglans is vaak een goed compromis tussen hoogglans en mat. Deze heeft een beetje glans waardoor het nog goed af te nemen is. Matte verven verdoezelen veel oneffenheden in de ondergrond, maar zijn gevoeliger voor vuil en laten zich minder goed reinigen.

 

Voorbereiding

 

Voor u gaat schilderen is het verstandig om het oppervlak eerst goed schoon en vetvrij te maken doormiddel van warm water met een klein scheutje B-Clean of St Marc. Hierna kunt u het bestaande schilderwerk lichtjes schuren met p180/220.

Zoeken

Winkelmandje

0 artikel(en)
Transportkosten:  € 9.00

(tot 10kg, graag in overleg bij bestellingen boven de 10kg)

 

Boven de € 75,- GEEN verzendkosten!

 

Verzending naar buitenland op aanvraag
Blijf op de hoogte via:

     Follow boerverf on Twitter Follow boerverf on Twitter